cliniclowns
Hoe is CliniClowns Nederland ontstaan?
Lachen is gezond, of je nu ziek bent of gezond. Maar heel lang geleden dachten mensen in de gezondheidszorg daar heel anders over. In de jaren zestig waren dokters heel anders dan nu. Als patiënt kenden ze alleen de ziekte, maar niet je naam. Tegenwoordig gaat dat anders. Ze praten gewoon met je, leggen uit wat er aan de hand is en wat er gaat gebeuren.
Patch Adams
Ongeveer 40 jaar geleden was er een Amerikaan Patch Adams die voor dokter leerde. Hij ontdekte dat patiënten niet alleenbeter worden van medicijnen en operaties, maar ook van liefde en aandacht. Hij vond dat alle andere dokters wat losser, aardiger, gezelliger mochten worden, met hun patiënten. Hij maakte veel grapjes met de zieke mensen en dat was eigenlijk heel anders dan de andere dokters deden. En niet alleen het gevoel had een zieke te zijn. Tot op de dag van vandaag, doet hij zijn werk nog altijd in clownskleren en haalt hij grapjes uit met patiënten.
Patch Adams
Michael Christensen
Michael is van beroep clown bij het circus in New York. In 1985 lag zijn broer in het ziekenhuis en hij kwam regelmatig op bezoek. Toen de dokters hoorden dat hij clown was, vroegen ze hem een keer voor de zieke kinderen te spelen. Zijn bezoek aan de kinderen was een groot succes, want de kinderen vergaten even dat ze ziek waren. Even kenden ze geen pijn, geen angst en geen verdriet. Even waren ze gewoon kind. Hij richtte: ‘Clown Care Unit’ op een organisatie die zorgt dat kinderen in Amerikaanse ziekenhuizen ook clowns op bezoek krijgen. En dat is hem gelukt.
Michael Christensen
Professor Vôute
Dit is een heel bekende Nederlandse kinderdokter. Hij was in Amerika op bezoek. Tijdens dat bezoek zag hij de clowns en de reacties van de kinderen. Toen dacht hij meteen: ‘dat is iets voor de kinderen in mijn ziekenhuis in Amsterdam!’ In 1992 zijn de CliniClowns in Nederland opgericht samen met Professor Voute, voormalig kinderoncoloog (= een dokter die veel weet van kanker bij kinderen) in het Emma Kinderziekenhuis/het KinderAMC in Amsterdam.
Professor Vôute
De bedoeling van de CliniClowns
De CliniClowns proberen te zorgen dat kinderen die het moeilijk hebben, omdat ze ziek zijn, even aan leuke dingen te mogen denken. En even niet aan ziek zijn te hoeven denken. Omdat ze bijvoorbeeld vast in hun bed liggen, omdat ze aan allerlei slangetjes vastzitten, kunnen ze niet lekker gaan spelen. Dan is het fijn als er een clown komt om je aan het lachen te maken. Ook vaders en moeders mogen meegenieten als ze op dat moment op visite zijn. De CliniClowns willen dat het zieke kind de baas is als de clowns er zijn.
Wat doet een CliniClown?
CliniClowns spelen met zijn tweeën. Net als voor kinderen is het voor CliniClowns ook fijner om een vriendje te hebben. Dat speelt fijner. Voordat ze kinderen gaan bezoeken, praten ze eerst met een medewerkster over de zieke kinderen op de afdeling. Ze kent de kinderen op de afdeling heel goed en vertelt de clowns welke ziekte het kind heeft, of ze net zijn geopereerd en hoe ze zich op die dag voelt. Voor de clowns is dat handig om te weten als ze een kind bezoeken.
De CliniClowns
Er zijn op dit moment 55 CliniClowns in ruim honderd ziekenhuizen. Om een CliniClown te worden moeten ze wel eerst een speciale school /opleiding volgen om clown te kunnen worden. Ook hebben ze al eerder met kinderen gewerkt. Ze hebben geleerd om bij ieder kind aparte grapjes te maken die bij het kind past. Niet iedereen houdt van dezelfde grapjes. Bij heel ernstig zieke kinderen maken ze weer andere grapjes, dan bij een kind met een gebroken been. CliniClowns werken niet in een theater.
Waar werken de CliniClowns?
In het begin werkten de CliniClowns alleen voor ernstig zieke kinderen in de grote kinderziekenhuizen van Nederland. Tegenwoordig komen CliniClowns in bijna elk ziekenhuis met een kinderafdeling. Grote ziekenhuizen en kleine ziekenhuizen. CliniClowns komen één keer per week een ochtend of een middag in het ziekenhuis
Villa Neuzenroode
Kinderen liggen steeds korter in het ziekenhuis en steeds langer thuis. CliniClowns zijn er voor alle zieke kinderen. De clowns ontmoeten de zieke kinderen thuis, maar dan via internet in Villa Neuzenroode.
Via CliniClowns Nederland kunnen zieke kinderen zich aanmelden en krijgen dan een ‘toegangspaspoort’. Het bijzondere van Villa Neuzenroode is dat zieke kinderen live kunnen webcammen met de clowns. Ook kunnen de kinderen chatten met elkaar, clownsdagboeken lezen, spelletjes spelen. https://www.villaneuzenroode.nl is gestart en de eerste kinderen bezoeken iedere week de clowns in de Villa. Ze mogen zeggen wat ze ervan vinden.
Ambassadeurs
Er zijn ongeveer 60 ambassadeurs (vrijwilligers). Dat zijn mensen die wel werken maar daarvoor geen geld krijgen. Ze werken gratis omdat ze het belangrijk vinden dat zieke kinderen CliniClowns op bezoek krijgen. Ze komen op scholen en verenigingen en bedrijven. De ambassadeurs vertellen dan over het werk van de CliniClowns. De meeste ambassadeurs zijn onbekende Nederlanders. Maar niet allemaal. Er zijn ook heel bekende Nederlanders die CliniClowns op allerlei manieren helpen.
Jack van Gelder Frank de Boer Ronald de Boer Gordon
Leontien van Moorsel Myrna Goossen
Donateurs
Het meeste geld krijgt CliniClowns van gewone mensen die vinden dat het werk voor zieke kinderen belangrijk is. Daarom geven ze iedere maand een bedrag aan de CliniClowns. Met een duur woord heet dat ‘doneren’ en daarom heten die mensen donateurs. Onze school is ook donateur, als wij jarig zijn nemen wij € 0,50 mee naar school. En dat geld storten ze op de rekening van CliniClowns Nederland.
Belangrijke jaartallen voor CliniClowns
- 1992: Oprichting van CliniClowns Nederland
- 1993: Het eerste CliniClownsduo start op de afdeling oncologie (kinderen met kanker) van het Emma kinderziekenhuis/Het KinderAMC.
In de jaren daarna starten CliniClowns ook in andere grote ziekenhuizen.
- 1995: CliniClowns gaan ook werken in streekziekenhuizen.
- 1998: CliniClowns proberen hoe het is om te spelen in instellingen voor gehandicapten.
- 2001: In alle ziekenhuizen met een kinderafdeling spelen CliniClowns.
- 2003: CliniClowns Nederland viert de 11de verjaardag!
- 2004: CliniClowns Nederland start met Villa Neuzenroode.